Bize Ulaşabilirsiniz:
info@gokturkortodonti.com

Diş Hekimi ve Ortodontist Arasındaki Farklar

Ortodontik Tedaviler Kim Tarafından Yapılır? Ortodontik Tedavi Kimlere Uygulanır?

Ortodontist ve diş hekimi arasında çok büyük farklar bulunmamaktadır. İkisi de diş hekimidir ve ikisi de dişlerle ilgilenmektedir. Ancak ortodontistler diş hekimliği eğitiminden sonra ortodonti ihtisası yapmış kişilerdir. Dolayısıyla diş hekimliği, dişlerle ilgili tedavilerde uzmandır, ortodontistler ise diş eti, sinirler ve çene ile ilgili daha geniş bir uzmanlık alanlarına sahiptirler. Ortodonti hekimleri diş etlerinin tıkanıklığı, dişlerin düzgünlüğü çenenin doğru kapanıp kapanmaması gibi alanlarla ilgilenirler.

Ortodontist ve Diş Hekimleri Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Diş hekimleri ile ortodontist hekimler arasında elbette birçok benzerlik bulunmaktadır. Öncelikle İkisi de diş hekimidir ve İkisi de diş tedavisi ve bakımını çok iyi bilen hekimlerdir. Genellikle ortodontistler diş hekimleri ile birlikte çalışmayı tercih ederler. Bu nedenle aralarında oldukça fazla benzerlikler vardır.

Ortodontistler ile Diş Hekimleri Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Diş hekimleri ile ortodontistler arasında benzerlik olduğu kadar farklılık da vardır.

Örneğin ortodontist diş hekimleri, normal diş hekimliğinin sonrasında cerrahi bir ihtisas eğitimi alırlar. Diğer bir fark ise ortodontistler dişlerin sıralanması, ısırıkların iyileştirilmesi, diş görüntülerinin ve çarpıklıklarının düzeltilmesi, diş teli ve braketlerle tedavi edilmesi gibi tedavileri yapan hekimlerdir.

Diş hekimleri ise dişlerde oluşmuş çürükleri, diş kökü kanallarında gelişen rahatsızlıkları, diş eti hastalıklarının teşhisi, Kron köprü kaplama ve diş beyazlatma gibi işleri ve tedavileri yapmaktadırlar.

Ortodontistler ise daha çok yanlış dizilen dişleri, üst üste binmiş kalabalık dişleri, overbite ve underbite denilen rahatsızlıkları tedavi ederler.

Ortodontistler ve Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavi, genellikle birçok yöntem kullanılan ve biraz daha geniş kapsamlı bir tedavi uygulanan alanla ilgilidir. Ortodonti tedavilerinde dişlerin yapısı, düzgün olup olmaması, doğru bir şekilde hizalanmamış olması, çene kemiğinin sağlam olmaması durumunda uygulanacak cerrahi müdahale gibi, ortodonti tedavisi alanına giren diş tedavileri daha geniş ve farklıdır. Ortodontistler diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra bir üst dal olarak ortodonti eğitimi alırlar. Ancak bu eğitimin de yan dalları bulunmaktadır. Ortodontik tedavi tek bir tedavi yöntemi sunmaz. Bunların da kendi içinde çeşitlilikleri vardır. Örneğin ortodonti cerrahisi denilen bir tedavi yöntemi vardır. Ortodonti uzmanı olanlar bu eğitimi genel olarak almışlardır yani bu bilgiye ve donanıma sahip hekimlerdir.

Diş Teli Tedavisi ve Uygulaması

Diş teli tedavisi ve diş teli takılması ortodontik tedavinin uzmanlık alanına girmektedir. Diş teli tedavisi uzun yıllardır uygulanan ve sonuçları bakımından en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Diş teli uygulamaları porselen veya lingual yani ağız içine takılan teller ile uygulanmaktadır. Diş teli tedavisinde ortodonti uzmanının hangi tedaviyi uygulayacağını lingual veya metal diş telleri konusunda hasta ile birlikte karar vermektedir. Tedavide diğerinden farklı olarak teller iç kısma yerleştirilir. Dolayısıyla laboratuvarlarda her hastaya özel olarak braket üretilmektedir. Bu nedenle tedavi diğer diş tedavilerine göre maliyet olarak daha yüksek bir tedavidir. Ancak her iki tedavide de ağız içi hijyeni ve ağız içi bakımı son derece önemlidir. Alışma süreci belki tedaviden biraz daha uzun sürebilir, ancak maksimum 1 ay içinde bütün şikâyetler bitmektedir.

 Ortodonti Uzmanına Ne Zaman Gidilmesi Gerekir?

Ortodonti tedavisi genellikle dişlerin görüntüsü ve çenenin yanlış kapanması sonucunda ihtiyaç duyulan bir tedavidir. Ortodontik tedavi olmayı gerektirecek durumlar şunlardır;

  • Dişler arasında büyük boşluklar varsa
  • Dişlerin görüntüsünde bozukluk ya da yamukluk varsa
  • Dişlerin uzunluğu birbirinden farklı ise
  • Dişlerdeki şekil bozukluğuna bağlı olarak konuşma ve çiğneme zorlukları yaşanıyorsa
  • Diş ve diş etlerinde ağrı, enfeksiyon ve rahatsızlıklar varsa
  • Alt ve üst çene kapanış bozukluğu varsa
  • Dişlerle çene arasında uyumsuzluk varsa

Bu gibi durumlarda bir ortodontik tedaviye ihtiyaç olduğu söylenebilir.

Ortodontik Tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığını öğrenmek için mutlaka bir ortodontist diş hekimine görünmenizde fayda vardır.