Bize Ulaşabilirsiniz:
info@gokturkortodonti.com

Parmak Emme Alışkanlığı

Çocuğumun Diş Teline İhtiyaç Duymasına Neden Olur mu?

Küçük çocuklarda parmak emme yaygındır. Çoğu çocuk, iki ile dört yaşları arasında bu alışkanlıktan vazgeçecek, ancak büyüyene kadar bunu yapmaya devam eden çok sayıda çocuk var.

Çoğu çocuk için parmağını emmek herhangi bir soruna neden olmaz. Özellikle beş yaşından sonra başparmağı emenler ortodontik tedavi gerektiren gerçek sorunlara neden olabilir.

Ebeveynlerin çoğu, beş yaşın altındaki çocuklarının bu alışkanlığı bırakmaları için baskı yapılmaması gerektiğini duyunca rahatlar. Ebeveynlerin, çocuklarının dişlerinin ve çenesinin dizilimini değiştirebileceğinin farkında olmaları ve erken müdahale tedavisine gerek olup olmadığını görmek için bir ortodontiste danışmayı düşünmeleri gerekir.

Parmak Emme Ortodontik Sorunlara Neden Olur mu?

Evet, bazı beş yaşını geçmiş çocuklarda başparmak ve parmak emme aşağıdaki gibi sorunlara neden olabilir

Diş Hizalama

Bir çocuğun başparmağını emdiğinin en belirgin işareti ön dişlerdeki değişikliklerdir. Emilen başparmak veya parmak, üst ön dişlerin öne doğru çıkmasına neden olabilir. Ellerin ağızlarına sürekli baskı yapması da alt ön dişlerin öne doğru devrilmesine neden olabilir

Çene

Dişlerdeki değişiklikler kadar yaygın olmasa da başparmak emme, çocuğun çenesinin şeklini değiştirebilir. Üst çene, alt çene ile uyuşmadığı için daralabilir. Üst ve alt dişler birbirine uymadığı için çapraz kapanma meydana gelebilir.

Başparmağı emerken de açık bir ısırık oluşabilir. Arka dişler yan yana geldiğinde üst dişler alt dişlerle üst üste binmez. Başparmak veya parmak, üst ve alt ön dişler arasında bir açıklık oluşturur ve bunların buluşmasını engelleyebilir.

Konuşma

Bir çocuğun konuşması, eğrilmiş dişlerden veya açık bir ısırıktan etkilenebilir. Düz ön dişler bazı harfleri telaffuz etmeye yardımcı olur. S ve z seslerini söylediklerinde bir pelteklik olabilir. Konuşma terapisi ve daha sonra ortodontik tedavi uygulanmazsa, pelteklik yetişkinlikte de kalabilir.

Yüz şekli

Çenemizin şekli yüzümüzün şeklini etkiler. Başparmağa uyum sağlamak için ön dişlerin öne doğru itildiği bir aşırı kapanış, bir çocuğun yüzünün genel görünümünü ve şeklini değiştirebilir. Ortodontik tedavi, yüz şeklindeki değişiklikleri tersine çevirebilir.

Problemin Ciddiyetini Etkileyen Faktörler

Başparmak ve parmak emmenin ortodontik problemlere neden olma olasılığını belirleyen üç ana faktör vardır.

Süresi

Başparmak emme alışkanlığı uzun sürmezse veya çocuk belirli bir günde başparmağını uzun süre emmezse, dişlerine veya çenelerine zarar verme olasılığı düşüktür.

Sıklık

Bazı çocuklar gün içinde sadece kısa bir süre başparmağını emerken, diğer çocuklar bütün gün hatta gece uyurken başparmağını emerler. Sıklık yüksek olduğunda, zarar görme riski çoğalır.

Emme Tipi

Her parmak emme aynı şey değildir. Bazı çocuklar parmaklarının ağzına oturmasına izin verirken, diğerleri daha fazla güç kullanır. Bir çocuk parmağını ne kadar çok emerse, o kadar çok zarar verebilir.

Emzik ve Başparmak Emme

Ebeveynler genellikle bebeğini başparmağını emmesine izin vermek yerine bir emzik ile tanıştırması gerekip gerekmediğini merak ederler, ancak bir emzik parmaktan daha iyi değildir. Yeterince ve uzun süre kullanırlarsa yine de çene ve diş hizalama sorunlarına neden olabilirler.

Araştırmalar gösteriyor ki, 24 ile 36 ay arası emzik kullananlarda 12 aylıkken kullanmayı bırakan çocuklara göre önemli diş ve oklüzyon özellikleri olabiliyor. Bununla birlikte, beş yaşından sonra uzun süreli kullanıcılarda önemli sorunlar ortaya çıkar, ancak ideal olarak emzik 3 yaşından önce bırakılmalıdır. Diş ve çene risklerini azaltmada hiçbir şekil veya marka emzik, bir diğerinden daha iyi değildir.

Çocuklar Parmak Emmeyi Ne Zaman Bırakmalı?

Süt dişleri biraz sıra dışı olabilir ancak en büyük endişe, hizalama problemini tedavi etmek için ortodontik çalışma gerektiren çenedir.

Beş yaşından sonra çene şekilleri daha çok oturur ve dişlerin yanlış hizalanması daha olasıdır. Beşinci yaş günlerini geçirdikten sonra çocuğunuza bu alışkanlığı bıraktırmaya çalışmak iyi bir fikirdir.

Çocuğumun Başparmağını veya Parmaklarını Emmesini Nasıl Engelleyebilirim?

Kolay değil. Başparmak emme, kırılması zor bir alışkanlıktır.

Ebeveynler çocuklarının emziklerini bırakmasını istediklerinde, onu bırakıp atabilirler. Ancak başparmak veya parmak emme için elleri her zaman oradadır.

Çocuğunuzun parmağını emmeyi bırakmasına yardımcı olmak için aşağıdaki taktiklerden birini veya birkaçını deneyebilirsiniz:

  • Çocuğunuza baş parmağını emdiğini gördüğünüzde elini dışarı çekmesini hatırlatın. Parmak emme cezasıyla tehdit etmek yerine olumlu bir şekilde söyleyin.
  • Başparmağını emmeyi belirli bir süre bıraktığında çocuğunuza hitap eden bir ödül sunun.
  • Eldiven takmak, bir çocuğa elini ağzına sokmaması gerektiğini hatırlatabilir.
  • Oje sürmek, başparmağını ağızlarına koyarak manikürüne zarar vermemek için bir hatırlatma ve teşvik görevi görebilir.
  • Onları meşgul edin. Elleriyle bir şeyler yapıyorlarsa, özellikle kirliyse, ellerini ağızlarına sokma olasılıkları daha düşüktür.
  • Parmaklarını daha az çekici kılmak için ekşi bir tat veren bir sıvı sürmeyi deneyebilirsiniz.
  • Daha büyük çocuklar için, ortodontik bir plaka, eğer plaka tarafından boşluk kaplanmışsa, başparmağını yerleştirmeyi daha az cazip hale getirebilir.

En iyi arkadaşlarını kaybediyormuş gibi hissedebilecekleri için bu alışkanlığı bırakırken onlara bolca sarılın ve destek verin.

Çocuğunuzun iyi bir ilerleme kaydettiğini ve ardından alışkanlığa geri döndüğünü görmek normaldir. Bu olduğunda, çocuğunuzu ne kadar iyi yaptıkları konusunda övgü ile cesaretlendirmeye devam edin.

Çocuklar, özellikle istekli olanlar, baskı altında olduklarını hissettiklerinde tekrarlayabilirler. Sabırlı olun, olumlu pekiştirme kullanın ve zamanla olacaktır.

Diş Teli Nasıl Yardımcı Olabilir?

Başparmağın emilmesinden kaynaklanan yanlış çene ve diş hizalanması diş telleri ile düzeltilebilir. Ancak tüm kalıcı dişleri çıkmadan önce sorunu önlemeye çalışmak muhtemelen daha iyidir. Sabit dil veya başparmak / parmak koruyucuları 6-8 yaşlarında düşünülebilir ve etkili oldukları görülmüştür. Çoğu karmaşık ortodontik çalışma, kalıcı dişleri bittikten sonra gerçekleşir, çocuğunuzun 10 yaşında bir ortodontiste görünmesi en iyisidir. Çene şekli değişmişse, bir ortodontist tedaviye erken başlamayı önerebilir, böylece büyüyen çene ile daha önce düzeltilebilir. Dar çenenin genişlemesi gerekirse damak kaynaşır.

Bir çocuğun ön süt dişleri çıkmışsa, sabit bir başparmak / parmak koruyucusundan yararlanabilirler. Plakadaki bir tel dişleri geri çekebilir veya koruyucu, herhangi bir kazada dişlerine ve diş etlerine zarar verme riskini azaltmak için kendiliğinden düzeltmeyi kolaylaştırabilir.

Çocuğunuzun parmak emme alışkanlığıyla ilgili endişeleriniz varsa, bir ortodontistle konuşun. Bu alışkanlığın uzun vadeli sorunlara yol açıp açmadığını size söyleyebileceğiz ve çocuğunuz başparmağını emmeye devam ederse daha fazla sorunun ortaya çıkma olasılığını değerlendirebileceğiz.